čtvrtek 24. října 2013

Mlsací okénko: Kakaové muffiny s brusinkami

Dneska jsem se rozhodla sepsat pro tento blog netradiční článek. Netradiční ale vůbec není vzhledem ke mě a k mým zálibám. Proto jsem se rozhodla, že čas od času nějaký článek s pečením/vařením na tento blog zařadím. Lásku k pečení jsem zdělila po svojí babičce. Baví mě mnohem víc než vaření. S babičkou jsem pekla poprvé už jako malý prcek. Tehdy bylo více mouky na mě a na podlaze, než-li v míse s těstem. Moje babička je ale naštěstí ta nejúžasnější ženská na světě, a bordel během práce nikdy neřešila. Věřím, že i díky tomu moje láska k pečení neskončila a já se časem naučila kolem sebe nedělat takový binčus a nějaký ten pátek zvládám pečení už bez babiččina dohledu.

Zrovna tohle pondělí jsem u babičky listovala časopisem s recepty, které neustále kupuje a sbírá, protože je velká experimentátorka a neustále zkouší nové a nové recepty.  Jak se jmenoval zmiňovaný časopis už netuším, ale zaujal mě v něm recept na kakaové muffiny s brusinkami. Dneska jsem muffiny upekla a jsou to ty nejúžasnější muffiny na světě, které jsem zatím jedla. A že jsem jich už jedla dost, protože poslední dobou jedu jen na muffinové vlně a hledám ten nejlepší recept na ně. No..., myslím že jsem ho už našla.

Na kakaové muffiny s brusinkami budete potřebovat:

  • 50g práškového holandského kakaa
  • 2,3dl horké vody
  • 120g změklého másla
  • 200g krupicového cukru
  • 2 velká vejce
  • 175g hladké mouky
  • prášek do pečiva
  • 60g sušených brusinek

V misce rozmícháme kakaový prášek s horkou vodou a necháme vychladnout. V další míse mixérem ušleháme máslo s cukrem a vejci do pěny. Poté přidáme vychladlou kakaovou směs, mouku a prášek do pečiva. Nakonec přidáme i nasekané sušené brusinky.
Těsto rozdělíme do formiček na muffiny, vložíme do trouby a na 180°C je pečeme asi 15 až 20min.

Moje poznatky:
Brusinek se vůbec nemusíte bát a můžete jich do muffinů přidat více. Já jsem měla sáček o 80g brusinek a příště dám do muffinů klidně dva.
Uvedené množství mi vyšlo na 20 formiček.
Muffiny si můžete klidně ozdobit podle libosti. Třeba ještě na syrové těsto nasypat trochu kokosu nebo nasekaných oříšků. Nebo na už upečené muffiny můžete dát nějakou oblíbenou polevu.
Určitě i brusinky půjdou vyměnit za něco jiného, pokud je nemáte rádi.
Fantazii se meze nekladou. :o)

Ušlehané těsto připravené na plnění do formiček


A šup s nimi do trouby...


... čerstvě vytažené a voňavoučké


Dobrou chuť!


Co vy a pečení? Pečete taky nebo jste jen konzumenti? Čemu dáváte nejraději přednost? Klasických buchtám na plech, koláčům, štrúdlům, bábovkám nebo právě muffinům?

4 komentáře:

  1. O co radši peču, o to méně ráda konzumuju :-D Ale co si ráda vezmu, to je štrúdl nebo cokoliv s krémem :-) Tyhle muffiny určitě vyzkouším, máma i já máme brusinky velice rády. Už se na ně těším :-) Díky za tip :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Hmm ty vypadají dobře :) Já ráda peču i vařím, ale o chlup víc mám asi radši pečení. Ovšem mám to jako slečna výše - peču ráda, ale moc nekonzumuju :D Já vůbec nějak nejsem na sladký. U nás pečené jí hlavně přítel, protože ten to snídá, já se toho teda nenajím, maximálně si dám kousek ke kafi. No a peču to, na co si zrovna vzpomenu, protože kdyby to bylo jen na příteli, tak točím pořád dokola bábovku a perník :) Muffiny dělám asi rok a nejvíc mi chutnají plněné nutelou se skořicovou krustou, mňam. No a přiznám se bez mučení, že nám chutnají i instantní čokoládové z amerického týdne v Lidlu :D Jinak ale vážně instantně nepeču :D
    No ty tvé si tisknu a určitě je zkusím :)

    OdpovědětVymazat
  3. Krásný den! :) Ráda bych tě pozvala na svůj blog, kde najdeš spoustu zajímavých článků ze života poruch příjmu potravy, mnoho receptů, mou aktuální veganskou kampaň, recenze, kosmetiku, rozhovory apod. Jsem si jistá, že si tam najdeš to "svoje". Momentálně u mě probíhá i giveaway, kde si můžeš zasoutěžit o balíček kosmetiky, která není testována na zvířatech. Budu se těšit. Andie Ch. :)*

    www.andie-chambers.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  4. To vypadá skvěle! Hned bych si dala :). Peču i konzumuju moc ráda. Skočím pro brusinky, a recept zkusím

    OdpovědětVymazat